Tips till dig som ska börja trada

Den absolut vanligaste frågan jag brukar få via mail är om jag har några bra tips att dela med mig för de som vill börja trada. Här nedan redovisar jag det jag tycker är viktigast att tänka på.

Vad är ditt mål med att trada:
Innan du börjar trada så bör du veta vad ditt syfte är. Gör du det för att det är en rolig grej? För att tjäna några extra kronor varje månad eller har du som mål att kunna livnära dig på det i framtiden?

Lär dig marknaden:
Jag tradar i stort sätt bara tennis och är övertygad om att det är bättre att specialisera sig på en eller ett fåtal sporter som du tycker är roliga att följa än att hoppa runt på olika markander. Men oavsett vilka sporter du bestämmer dig för att trada så det allra viktigaste rådet jag kan ge dig är att; Lär dig hur marknaden fungerar!  Och det gör du genom att följa t ex en tennis och fotbollsmatcher och dess marknader. Lär dig vad oddset ska landa på vid eventuell utvisning, breakboll, setvinst, hold etc. Lär dig också hur marknaden reagerar vi t ex utvisningar, medical timeouts, regnavbrott.

Det kanske låter lättare sagt en gjort, men jag kunde ingenting när jag började, jag hade inte ens 100% koll på reglerna i tennis. Jag följde 100-tals tennismatcher på Betfair, både med och utan Johannes, innan jag så smått började trada själv. Och det har jag haft stor nytta av. Numera vet jag oftast vad marknaden har valt för startodds på spelarna innan jag loggar in på Betfair. Ibland sätter marknaden ett felaktigt startodds-som Ancic mot Davydenko härom dagen, och jag reagerade på att Ancic stod lite lågt innan start och mycket riktigt så korrigerade marknaden upp honom ganska tidigt i matchen och det märktes sedan tydligt att marknaden bytt favorit då Ancics stod för högt med tanke på startoddset efter att ha vunnit 1:a set. Marknaden som justerade oddsen i den matchen, men ibland händer det även att marknaden har fel och då gäller det att kunna utnyttja det som trader.


Hitta din egna tradingtenik och strategier:
Jag hade såklart en enorm fördel som kunde följa Johannes när han tradade innan jag själv bestämde mig för att börja. Dels för att han är väldigt duktig på att läsa marknaden men också för att han är pedagogisk när han ska lära ut. Men trots det att jag lärde mig mycket av honom i början så skiljer sig våra tradingtekniker en del numera. Nu är det ju så att de flesta som börjar trada gör det på egen hand, men nu för tiden finns det flera bra bloggar och hemsidor där det finns mycket matnyttig information att hämta. Igors, Oddshandlarens, Mr Mekongs och Johannes sidor är några av dem.


Sätt upp mål:
Det är lätt att bli girig när man tradar så därför är det viktigt att ha bestämda mål uppsatta. Både dagsmål, veckomål, månadsmål men framförallt mål för varje match. Lär dig vara nöjd med de mål du satt upp och ångra aldrig att du greenat ut även om det var fel beslut.

Skriv ner en matchplan:
Innan matchen startar så bör du ha en plan på hur du ska trada matchen. Om du t ex väljer att boka en spelare som ska börja serva  till 1.45 innan start.

1.Vad tror du att oddset blir vid en hold och vad gör du då?
2. Vad tror du att oddset blir vid ett break och vad gör du då?

Vad gör du om din spelare vinner 1:a set? Ingenting och eventuellt nollar vid en matchvändning? Byter sida? Greenar ut?

Viktigt att ha i åtanke är att om matchen inte går som du har tänkt så är det bättre att försöka ta minsta möjliga förlust på båda spelarna/lagen och antingen lämna matchen eller invänta ett bra läge. Sitt inte och hoppas att under ska ske och att matchen ska vända, även om det ibland också händer.

Trada med låga insatser:
När du ska börja trada och lära dig marknaden så bör du göra det med små insatser. Det gjorde jag och det gjorde Johannes. Gå aldrig in med mer pengar i en match än vad du är beredd att förlora. Det är viktigt att trada med summor som man känner sig bekväm med, annars är det väldigt lätt att fatta fe beslut.

Välj "rätt" matcher:
Försök att välja matcher som har TV-bilder. Dels för att få en uppfattning om spelarna men också för att det oftast är bra likviditet i matcher som sänds på TV. Och matcher med bra omsättning är mycket bättre att trada då det allt som oftast finns odds att spela till. En "död" marknad är nästan omöjlig att trada och det är då lätt att ta "felodds" för att det inte finns något annat.

Utvärdera:
Vare sig det har gått bra eller dåligt så är det viktigt att föra anteckningar och utvärdera sina tradade matcher. Vad gjorde du bra? Vad gjorde du dåligt? Vad kunde du ha gjort annorlunda?

Övriga saker att tänka på:
Det finns en rad olika fällor du bör undvika för att lyckas med trading. Vi har en regellista hemma som ska följa och på den finns bl a följande saker med: Trada aldrig trött, hungrig, onykter, stressad, på dåligt humör, tilt. Se till att vara förberedd och jobba inte med om du är ensam med Tilda. Använd bara en viss del av rullen. Chasa ut när en viss summa är uppnådd. Trada inte tiebreak. Undvik telefonsamtal, MSN och andra saker som kan distrahera. Jaga inte förluster. Trada alltid med minst 2 datorer och 2 olika uppkopplingar.

Jag kan ärligt säga att minst en av våra regler bryts av någon av oss varje dag. Men det är viktigt att man kan lära sig av sina misstag för misstag kommer ni att göra.

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Martin

Tack för en bra artikel! Uppskattar er som tar er tid att skriva om detta. MVH Martin

2008-04-04 @ 04:48:51
Postat av: Fredde

Hej
Jag har precis börja läsa på om trading och undrar hur du följer matcherna när du tradar, har hört/läst att tv'n ligger för långt efter (>10 sekunder) och att man behöver färskare uppgifter.
Är det Betfairs live video som gäller?

Tack för en kanonbra artikel, "keep up the good work"!

2008-04-04 @ 10:06:53
Postat av: skrumlan

Bra info, suger åt mej som en liten svamp. Är super nybörjare, men ser helt klart potentialen i trading.

Följer dina bloggar och tycker att dom är nyttiga och underhållande. Ha det bra.

MVH Johanna

2008-06-21 @ 21:17:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0