Matcher som tankas

I förrgår var det Nadal som var den stora sensationen att åka ut i Roms turnering. Idag var det Henins tur att lämna turneringen i Berlin. Det trots att hon vann det 1:a setet och gick fram till 2-0 i det 2:a. Självklart handlades hon på 1.01.

Egentligen kunde Safina ha vunnit med 2 raka set mot världsettan. Hon hade 5-2 30-0 när hon tappade det 1:a setet. Men istället för att tappa humöret och koncentrationen som sin bror Safin har en tendens att göra när han tappar matcher, lyfte hon sitt spel igen och Henin hann helt enkelt inte med i svängarna. Det avgörande setet vann Safinamed hela 6-1. Kanske har Safin något att lära av lillasyster?...

Johannes är helt övertygad att de flesta stora favoriter som åker ut tidigt i sådana här turneringar förlorar med flit för att tanka, så också självklart idag. Både att Henin och Kuzntesova gjorde det. Jag däremot tror inte alls att det är så. Och av erfarenhet har vi lärt oss att det inte är någon ide att ens diskutera sådana här saker sinsemellan eftersom det ibland kan leda till heta konversationer. Dessutom är det sällan någon av oss som ändrar uppfattning.

Självklart så vet jag att det förekommer att spelare tankar vissa turneringar av en eller annan orsak. Men jag har väldigt svårt att tro att Henin som inte har spelat en tunering sedan hon utklassades av Williams i kvartsfinalen i Miami för över en månad sedan ska ha planerat att förlora tidigt i denna turnering. Franska öppna närmar sig och borde vilja ha så många grusmatcher i kroppen som möjligt innan den startar. Och om hon nu skulle vilja förlora varför göra sig ansträngningen att vända 2-5 till 7-5 i det 1:a setet? Varför skulle Kuznetsova vinna det 1:a setet med 6-1 för att sedan förlora matchen?

Dessutom lever jag med den övertygelsen att spelare som Henin och Nadal som är absolut bäst eller bland de bästa i världen inte har den mentaliteten att gå in och inte vilja vinna en match. Precis som att jag är övertygad att dessa 2 spelare tillsammans med bl a Federer, Ferrer, Ivanovic, Williams och Sharapova inte heller är inblandade i uppgjorda macher. Då blir man inte världsetta och absolut inte så länge som Henin har varit det. Däremot kan alla ha en eller fler dåliga dagar där det helt enkelt inte stämmer. De är ju trots människor och inte maskiner. Jag tror att Safina idag var för stark för Henin som varit borta ett tag.

Johannes tror att det är något skumt med väldigt många matcher som inte ser ut att gå som de "ska". Jag hör dagligen från stolen bredvid orden; uppgjort, fixed, tankning, läggmatch. Själv så är jag nog för naiv och godtrogen ibland för att inte se allt det osportsliga som händer runt om på banorna. Sanningen kanske finns någonstans mittemellan...


Kommentarer
Postat av: Johan

Grym tennisblogg Cecilia!

Hälsningar,
Johan

www.ekonomisajten.com

2008-05-12 @ 02:41:15
URL: http://www.ekonomisajten.com
Postat av: Christian

Johannes ar totalt ute och cyklar om han pastar att Henin och Kuznetsova tankade. Kuzze tankar i princip aldrig och Henin behover varje seger hon kan fa. Det finns heller ingen som helst anledning att tanka i en Tier I tavling nar det fortfarande ar 18 dagar kvar till Franska. Sta pa dig, Cecilia!

2008-05-12 @ 18:20:45
Postat av: Johannes

Christian, jag har inte påstått att Henin eller Kuzzy skulle ha tankat deras matcher förra veckan, men jag förstår att texten i inlägget ovan inbjuder till en sådan tolkning.

2008-05-13 @ 00:36:46
Postat av: Christian

Jo, den gör ju det...

2008-05-13 @ 11:05:16
Postat av: Cecilia

Re Johannes: Självklar tankning var orden du använde efter att matcherna var slut. Men alla har ju rätt att ändra åsikt...

2008-05-13 @ 15:24:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0